dilluns, 28 de desembre de 2009

VIQUIPÈDIA

Les pàgines webs amb l’Internet 1.0 només l’administrador del servidor podia alterar el format i el contingut de les webs però amb l’entrada del Internet 2.0 les coses han canviat, no només l’usuari pot fer tasques administratives sinó que tots els usuaris estan connectats entre si i poden pujar informació on vulguin.

Les wikis aprofitant l’Internet 2.0, són pàgines lliures on tot usuari pot pujar, editar i ampliar els continguts d’aquestes webs. Un exemple de wiki és l’enciclopèdia lliure la Viquipèdia, que amb el grup de treball del petit grup de l’assignatura GITIC vàrem estudiar mitjançant un treball.

Aquest treball el vam estructurar en diferents punts, però els que més destacaré és la seva fiabilitat a través del treball de camp realitzat per nosaltres.

Al iniciar el treball de la Viquipèdia ens vàrem adonar que molts usuaris de la xarxa criticaven la seva fiabilitat. Els seus arguments es basaven en què una enciclopèdia no pot estar realitzada per inexperts, gent que no està especialitzada sobre la matèria que esta tractant a través de la Viquipèdia.

També ressaltaven que aquest problema afecta els estudiants, ja que es basen en aquestes informacions plenes de fal·làcies donant-les per certes sense saber qui hi ha darrera d’aquesta informació. Aquesta poca fiabilitat que els usuaris de la xarxa remarquen pot portar a falsos coneixements, distorsionats.

El nostre grup, davant d’aquestes hipòtesis de la fiabilitat de la Viquipèdia, vam iniciar el treball de camp que consistia en dues entrades a l’enciclopèdia lliure, una falsa i una altra certa.

La primera entrada, la falsa, tractava sobre el handbol platja. Els administradors de la Viquipèdia van trigar quatre hores en esborrar la nostra notícia posant en dubte totes les acusacions dels usuaris d’Internet, però una cosa és ben certa, durant aquestes quatre hores tot internauta que hagi cercat la nostra informació s’haurà empapat de coneixements falsos. Tenint en compte aquest aspecte, els usuaris que posen en dubte la fiabilitat tenen un bon argument si es basen en el temps de resposta dels administradors o controladors de la Viquipèdia.

La segona entrada, la certa, tracta sobre l’educació no formal. Al realitzar l’entrada la vam fer de forma desordenada i molt poc estructurada, per això, en unes tres hores, els administradors o controladors de la Viquipèdia van organitzar-nos la nostra entrada mantenint el cos de la nostra argumentació i definint-la en diferents apartats. Deixant clara l’eficàcia d’aquesta enciclopèdia lliure.

Així doncs les meves conclusions són les següents:

· La fiabilitat de la Viquipèdia depèn d’una estricta vigilància per part de l’administració de la wiki.

· El temps de reacció dels controladors de la wiki és el que pot donar problemes de fiabilitat a l’enciclopèdia lliure.

· Enciclopèdia de qualitat, disposa de controladors per organitzar i aprofundir la informació introduïda pels usuaris.

Aquest treball a contribuït al creixement dels meus coneixements sobre la xarxa donant-me l’oportunitat d’aprofundir i entendre un tema complex com és el cas de la Viquipèdia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada